Enten det er du selv som vil bli døpt, eller om vil døpe barnet ditt, er du velkommen til dåp i her hos oss i Stokke, Skjee eller Arnadal kirker. Det mest vanlige er at dåpen finner sted i en søndagsgudstjeneste, men kan også skje i en helt egen dåpsgudstjeneste, eller på drop-in-dåp.
Foto: Bo Mathisen
Når er det mulig å bli døpt?
Dåp foregår som oftest i gudstjenesten på søndagen. Ofte har flere familier meldt opp til dåp samme søndag. Dåpsbarna blir båret inn i prosesjonen i starten av gudstjenesten, av foreldre eller de som skal bære barna til dåpen. Dåpsfølget sitter som regel fremme på egne plasser i kirken. De som blir døpt blir en del av menigheten, og alle fremmøtte blir oppfordret til å ta godt imot barnet.
I forbindelse med koronapandemien har det blitt mer vanlig å arrangere egne dåpsgudstjenester. Disse arrangeres som oftest på en søndag eller lørdag. Det er også mulig å legge til rette for dåp utenom de vanlige gudstjenestene eller dåpsgudstjenestene. Ta kontakt med kirkekontoret om dere ønsker dåp utenom søndagsgudstjenestene.
Dåpssamtale
Etter at det er avtalt dåp i kirken, tar presten eller en annen ansatt kontakt for å avtale en dåpssamtale.
Samtalen skjer enten med foreldre/foresatte til barnet, eller med den som skal bli døpt, hvis det er snakk om eldre barn, ungdom eller voksene.
Dette kan enten skje sammen med den enkelte familie eller ved en fellessamling med andre som skal ha dåp. Her samtales det om hva dåp er og om praktiske forberedelser knyttet til gudstjenesten og dåpshandlingen.
Tenk gjennom hva det er behov for å snakke med presten/den som skal døpe om før dåpssamtalen. Ønsker dere en spesiell salme, eller vil noen i familien lese dåpstekstene fra Bibelen? Lurer du på hvor dere kan gå hvis babyen gråter eller det må skiftes bleie? Spør om det dere lurer på - ingen spørsmål er for dumme!
Dåpsselskap
Etter dåpgudstjenesten er det vanlig å samles sammen med dåpsfølget. Mange ønsker en flott og høytidelig ramme for samværet, dåpen er en stor begivenhet og en feiring av det nye livet. Kanskje det også er en sjelden mulighet for familiene å treffes, og man ønsker å legge litt ekstra i både forberedelser og festligheter.
Men for den lille babyen og selve dåpens skyld, har allerede det viktigste skjedd. Det er fullt mulig å ha dåp uten å måtte ha et stort selskap i etterkant. Tenk gjennom hva som er det viktigste for dere foreldre. Og la ikke tanken på en omfattende og kostbar fest bli en hindring for at barnet blir døpt! En enkel samling med de aller nærmeste kan bli akkurat like fin og minneverdig som en stor feiring med alle mulige festingredienser.
Hvordan kombinerer man våkenetter, ammetåke og slunken sparekonto med det å lage en fin fest?
Skal dere invitere til selskap, så begynn planleggingen av det praktiske i god tid slik at alle får like stor glede av dåpsdagen. Kanskje det er mulig å be familie eller venner om hjelp til baking, servering eller rydding?
Selskapslokale
I flere kirker eller menighetshus går det an å leie lokale til dåpsfesten. Spør menigheten om dette er mulig der dere skal ha dåp.
Dåpskjolen
Det er vanlig å kle barnet i en lang, hvit dåpskjole. Symbolikken er blant annet at barnet vokser inn i troen sin, slik man som konfirmant har en lang, hvit kjole som passer akkurat. Mange har en dåpskjole som går i arv i familien.
Bli enig om valg av dåpskjole, hvem som skal bære barnet, og hvem som eventuelt skal ta av dåpslua. Det er mulig å få lånt en dåpskjole dersom dere ikke allerede har en eller ønsker å bruke penger på å kjøpe en ny. Ta kontakt med kirkekontoret i Sandefjord for mer informasjon. (tlf: 33 45 44 50 man-fre 10-14 eller på e-post: post@sandefjord.kirken.no )
Gaver
Det er hyggelig å finne en dåpsgave som varer. Det finnes dåpsgaver i alle prisklasser. Eksempler på gaver kan være:
- Bøker er en fin gave, det kan for eksempel være en barnebibel, en sangbok eller en eventyrsamling.
- Barnebestikk, en rangle eller et krus i for eksempel sølv. Kanskje finnes det en gammel dåpsgave i familien som du kan gi videre. Det kan være en god idé å kjøpe sølvgaver i en bruktbutikk.
- Du kan også gi et smykke (kors), et møbel eller et kunstverk.
- Noen gir penger, enten som kontanter eller innskudd på en konto.
- Man kan tenke litt mer utradisjonelt å gi et abonnement på et blad, dåpsklubben Tripp Trapp eller medlemskap i forening.
- Hvis det er mulig kan det være hyggelig å skrive, eventuelt å få inngravert, navnet, dåpsdatoen eller en hilsen på gaven.
- En opplevelse som barnet får sammen med deg senere i livet kan også være en fin gave å glede seg til sammen.